Veranderen van syndicus

Een goede syndicus is een partner waarop u volledig kan vertrouwen. Maar dat is niet altijd het geval. Krijgt u vaak een laat antwoord als u met vragen zit, blijven herstelwerken aanslepen, kortom: is uw syndicus onbereikbaar en onderneemt hij geen actie? Dan is van syndicus veranderen zeker een verstandige keuze!

Vooraleer u van syndicus kan veranderen, zijn er wel enkele wettelijke verplichtingen. We begeleiden u graag in enkele eenvoudige stappen.

1

1. Vraag een offerte aan

Wilt u SERVIMO SYNDIC als nieuwe syndicus aanstellen? Vraag dan zeker eerst een offerte aan. Dit is uiteraard volledig vrijblijvend.

Eens wij u de offerte hebben bezorgd, bespreekt u dit ook met de andere eigenaars van het gebouw.

OFFERTE AANVRAGEN

2

2. Stel SERVIMO SYNDIC correct aan als uw nieuwe syndicus

Hebt u de offerte goed doornomen en besproken, stel SERVIMO SYNDIC dan op een correcte manier aan als uw nieuwe syndicus. Hiervoor bestaan meerdere procedures.

Via een Algemene Vergadering

Breng uw huidige syndicus op de hoogte en geef de agendapunten door voor de eerstkomende Algemene Vergadering. Benoem volgende twee agendapunten specifiek:

  • ‘Ontslaan syndicus’
  • ‘Aanstellen nieuwe syndicus’

Tijdens de Algemene Vergadering zullen de twee agendapunten via meerderheid worden gestemd.

Via een Buitengewone Algemene Vergadering

Als er niet meteen een Algemene Vergadering staat gepland, vraag dan een Buitengewone Algemene Vergadering aan. Let wel op: de aanvraag moet worden gesteund door mede-eigenaars die samen minstens 20% van de aandelen bezitten.

Via een referendum

Gaan alle mede-eigenaars meteen akkoord, dan kan u eenvoudig van syndicus veranderen via een referendum. Hiervoor laat u de offerte van uw nieuwe syndicus én een apart document voor het ontslag van uw huidige syndicus ondertekenen door alle mede-eigenaars.

Speel op safe en vermeld in het ontslagdocument heel duidelijk de opzegtermijn en eventuele verbrekingskosten. Zo bent u eventuele discussies achteraf een stapje voor.

Via de rechtbank

Als mede-eigenaar heeft u het recht om een verzoek in te dienen bij de vrederechter om van syndicus te veranderen. De rechtbank onderzoekt dan of uw verzoek al dan niet gegrond is.